top of page

İtalya’da Rus milyarderlerin mülklerine el konuluyor!

İtalya, Rusya’nın Ukrayna’ya açmış olduğu harp nedeniyle Avrupa Birliği (AB) tarafından uygulanan yaptırımlar çerçevesinde, şu ana kadar toplamda 5 Rus milyarderin İtalya’daki mal varlıklarına el koydu.


Ülke basınında çıkan haberlere bakılırsa, dün gece ilk olarak AB’nin yaptırım sıralamasında yer alan Rus milyarder iş insanı Aleksey Mordaşov’un, Imperia şehrinde demirli 65 milyon avro tutarındaki “Lady M” isminde lüks yatına el konuldu.


Bugün bu listeye, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yakınlığıyla malum 4 isim daha eklendi.


Ekonomi ve Maliye Bakanlığı kaynaklarının İtalyan basınına verdiği bilgiye nazaran, Oleg Savchenko’nun Lucca vilayetindeki 3 milyon avroluk 17. Yüzyıldan kalma “Lazzareschi” villasına, Vladimir Soloviev’in Como kentindeki toplam 8 milyon avro tutarındaki mülklerine, Gennady Timchenko’nun Sanremo şehrinde demirli 50 milyon avro değerindeki “Lena” isminde yatına ve Alisher Usmanov’un Sardinya adasındaki 17 milyon avroluk emlak kompleksine el koyuldu.


İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio da dün akşam yapmış olduğu açıklamada, “İtalya, ilerleyen saatlerde Rus oligarklara ait ortalama 140 milyon avroluk mal varlığına el koymaya hazırlanıyor.” ifadesini kullanmıştı.


Türkiye Güvenli Liman Olur Mu?

Rusya vatandaşları Türkiye’de en oldukça gayrimenkul alan kişi yabancılar arasında ilk üçte yer ediniyor. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine nazaran Türkiye’de geçen yıl satılan yaklaşık 1 milyon 490 bin konutun minimum 58 bin 500’ü yabancılara satıldı. Bu rakam, bundan önceki yıla gore yüzde 43,5 oranında artış anlamına geliyor.

2021 senesinde Ruslar 5 bin 379 mesken alımıyla son üç yıldır en oldukça talep oluşturan yabancı yatırımcılar içinde yer aldılar. Geçtiğimiz sene Ruslara meydana getirilen konut satışlarında bir önceki yıla nazaran yüzde 75 lik bir atış gerçekleşti. Ruslar en fazlaca Antalya sahilinde yeni sitelerde daire satın alırken Alanya’nın popüler hale gelen bölgelerinde gayrimenkul tutarları ortalama 65 – 70 bin avro civarında seyrediyor. Ruslar içinde ikinci en popüler lokasyon olarak ise İstanbul yer almakta.


Uluslararası gayrimenkul yatırımlarında Rusların en yoğun ilgi gösterdikleri ülkeler içinde Türkiye’de yer ediniyor. Özellikle Bulgaristan, İspanya, Karadağ ve İtalya’nın en çok rağbet bulan sahil bölgeleri ile beraber ülkemizden Antalya, Mersin ve çevresi de Ruslar tarafından istek bulan şehirler arasında yer ediniyor. Rusya haber kaynaklarına göre Türkiye’den satın alınan konutlar yurt dışındaki toplam gayrimenkul talebinin yüzde 24,9’unu oluşturduğu belirtiliyor. Diğer yandan Rus alıcılar için kilit önceliğin ekonomik istikrar olması nedeniyle İngiltere’nin Almanya ve Fransa’nın yakından takip etmiş olduğu bir numaralı seçenek haline getirdiği görülüyor.


Ruslara Baskı Artıyor

Dünya’da yaşanmış olan son gelişmeler ile beraber Rusya’nın Ukrayna ihtilafı ve sonucunda başlayan askeri operasyon sonrası ABD ve batılı ülkeler Rusya’ya karşı muhtelif ekonomik ve finansal yaptırımlara başvurdu. İngiltere’nin geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, Batılı ülkelerin Rusya şirketlerine ve oligarklara karşı koordineli bir baskının parçası olarak, İngiltere ve Avrupa’da yer alan Rus fert ve kuruluşlara yaptırım uyguladığı için uzun zamandır idame eden denizaşırı mülk sahipliliği ile ilgili yasaları kısıtlayacağını belirtmesi Rus gayrimenkul yatırımcılarının ilgisinin ülkemize yönelmesine niçin olacaktır.


Rusya’ya karşı uygulanan toplumsal, ekonomik ve kültürel tecritlerin cevabında konut yatırımcılarının özellikle İstanbul’a yönelmesi beklenmektedir. Türkiye’de yabancıların gayrimenkul edinimlerine dayalı celse izni ve geçişlik uygulamalarının Rusların Türkiye’yi ancak tatil amaçlı değil yatırım ve ticari faaliyetlerini yürütebilecekleri imkanları sunmaktadır. Rusya’ya karşı oluşturulan küresel ambargolar cevabında yabancı gayrimenkul yatırımcılarının ilgisini daha çok Türkiye’ye yönelmesi kaçınılmaz olacaktır. Özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde markalı konut üreten inşaat firmalarının Rusya pazarına yönelik olarak tanıtım faaliyetleri yapması beklenmektedir. Türkiye’nin güney bölgelerinden konut satın alma düşüncesinin yaygın olduğu Rusya vatandaşlarında bundan sonraki süreçte büyük şehirlere doğru alaka oluşacaktır.



0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page