top of page

Evi Kiraya Vermek İçin Bilinmesi Gerekenler

Ev kiralarken süratle uygun kiracı bulmak ve tüm işlemleri tamamlamak her vakit olası olmayabilir. Bu noktada birçok değişik sorunla karşılaşılabilir. Evinizi kiraya vermeden önce dikkat edilmesi gerekenleri öğrenerek olası problemlere karşı önleminizi alabilirsiniz.


Öncelikle olası problemlerde yasal yollarla hak aranabilmesi için her işlemin belgelenebilir olması gerekmektedir. Geriye kalan mühim noktalar şunlardır:


Evi Kiraya Verirken Nelere Dikkat Etmeli?

Evi kiraya verirken dikkat edilmesi gereken 4 ana konu vardır: Gayrimenkul danışmanı, kira bedeli, kira sözleşmesi ve kiracınız. Öncelikle kira sözleşmesi konusu incelenmelidir.


Ev Tanıtımında Profesyonel Düşünün

Evinizin tanıtımını yaparken ne kadar profesyonel olursanız o kadar fazla potansiyel kiracıyı kendinize çekersiniz.


Evinizi kiralamak için gayrimenkul danışmanlarından ustalaşmış yardım da alabilirsiniz. Gayrimenkul danışmanları ile çalışmak, kiracılar ve ev sahipleri için işlemleri hızlandırma yollarından biridir. Çünkü gayrimenkul danışmanları, potansiyel kiracılarla iletişim kurmaktan evi göstermeye kadar birçok noktada destek sunarlar.


Gerçekçi Depozito ve Kira Bedeli Belirleyin

Evi kiraya verirken dikkat edilecekler içinde kira bedelinin belirlenmesi mühim bir noktadır. Kira ve depozito miktarını realist belirlemezseniz uygun kiracıyı bulamayabilir ve evinizin boş kalmasına yol açabilirsiniz.


Evinizin kira bedelini realist bir biçimde belirlemek için çevredeki kiralık ev fiyatlarını araştırabilirsiniz. Ayrıca evinizin kıymetini belirlemek için ekspertiz tutanağı da çıkarabilirsiniz.


Kira Sözleşmesinde Her Ayrıntıya Yer Verin


Kiracı ile aranızda olan anlaşmazlıkların çözümünde kira kontratındaki maddelere başvurulur. Bu nedenle kira kontratı hazırlanırken her ayrıntıya yer verilmelidir. Kira kontratı hazırlarken Borçlar Kanunu gereğince belirli yasalara doğal olarak ve bazı haklara sahip olduğunuzu unutmayın. Detaylı bilgi almak için “Borçlar Kanunu’na Göre Ev Sahibi Hakları Nelerdir?” başlıklı içeriğe göz atabilirsiniz.


Kiracınızı Yakından Tanıyın

Evinizi kiraya verecekseniz kiracınızı tanımanız faydalıdır. Bu noktada onun dünyasına müdahil olmak ile yakın tanımak içinde fazlaca ince bir çizgi vardır ve ev sahibi olarak bu mevzuya dikkat etmeniz gerekmektedir.


Öncelikle kiracınızın aylık belgelenebilir hasılatını öğrenmeyi düşünebilirsiniz. Her ay kira ödemesi almanız gerekmektedir ve kiracının kirayı geciktirme durumunda sizin herhangi bir ceza uygulamanız laf mevzusu olması imkansız. Hakkınızı yasal yollardan arayıp tahliye davası açabilirsiniz, ama bu da uzun bir süreç anlamına gelmektedir.


Konutta kaç şahıs yaşayacağı mevzusunda belirsizlikler olmamalıdır. Bu noktada kiracının evli ve çocuklu olup olmadığı öğrenmek önemli bir detaydır. Ev sahibinin, binadaki öteki sakinlere karşı sorumlulukları bulunmaktadır.


Evi kiraya verirken dikkat edilecek bir diğer nokta da aboneliklerin kiracının adına olmasını talep etmektir. Bu sayede faturaların ödenmemesi benzer biçimde durumlara karşı önleminizi almış olursunuz.



3 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page